Kay Bojesen abe – den danske stolthed

bf33

Træaben som er verdens kendt, og næsten alle i Danmark enten har set eller hørt om. Mange ejer også selv en abe, som er blevet lidt af et samler objekt. Kay Bojesen har desuden designet flere skulpturer udover aben, som f.eks. elefanten og fuglen. Aben kan købes i 3 varianter. En lille, mellem og en stor variant. Prisen afhænger af hvilken en af dem man køber. Jo større skulpturen er, jo mere koster den. Aben blev designet i det 20. Århundrede mere præcist i år 1951. Aben er designet, så dens arme kan nå helt ned og røre jorden. Dette kunne antyde, at man jo også siger, at aber stjæler med arme og ben, og at den derfor har fået så lange arme.

Aben er designet således, at der er blevet valgt nogle lidt lysere træsorter i hovedet, på maven og på hænder og fødder. Resten af kroppen har så fået en lidt mørkere nuance. Den mindste af Kay Bojesen aberne har en højde på 20 centimeter.
Den mellemste abe har en højde på 28 centimer.
Den største abe har en højde på 46 centimer, og er altså en del større end de 2 andre modeller.

Historien om Kay Bojesen

Kay Bojesen var en dansk designer. Han blev født i det 19. Århundrede og døde i år 1958. Altså 7 år efter at aben var blevet lanceret på markedet. Kunst med træ, er dog ikke det eneste han har produceret. Han var nemlig også sølvsmed. Derfor har han også designet bestik og andre ting. Kay Bojesen har været står i lærer hos den ligeså kendte, hvis ikke endnu mere kendte designer, nemlig Georg Jensen.
Kay Bojesens figurer er ikke taget direkte fra det naturskabte dyr. Det er i stedet en blanding af det naturskabte og hans fantasi, som er endt ud med de figurer som der blev til. Produktionen er sidenhen blevet overtaget af en andet firma, som udvikler, producere i Kay Bojesens navn.

Kay Bojesen abe er lavet af gode og robuste materialer

Kay Bojesen stille høje kriterier til håndværket. Ikke kun hvordan de blev produceret, men også af hvad de blev produceret. Kay Bojesen aben som er lavet ud af træsorten teak, som er et stort løvfældende træ. Mange designere som er kvalitetsbevidste, anvender teak til at få deres design produceret i. Dette medfører også nogle relativt høje priser på designet. Men til gengæld får man et produkt, som er lavet af de bedste råmaterialer, og hvor man ved, at der bliver stillet høje krav, til at produktet bliver udført ordentligt. Den relative høje pris gør også, at det bliver en niche for nogle personer at samle på Kay Bojesen produkter i mange år. Det vil nemlig blive en dyr fornøjelse, hvis man ønsker sig alle hans produkter på en gang. Men for mange personer, som samler, er dette en af glæderne ved at samle. At man ikke bare kan få det hele på en gang, men at det er en samling som varer over hele livet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *